Historie

Historie

De oprichting 1932
 
Greppel dicht, zand erover en het voetbalveld was er!
 
Voor het begin van de Stolwijkse voetbalhistorie moeten we terug naar 1920. Een aantal huisjes stonden rond het Dorpsplain gegroepeerd en verder stonden er op grote afstand van elkaar boerderijen langs de verschillende toevoerweggetjes. Het is dan ook niet onmogelijk dat het idee om een voetbalclub op te richten geboren is tijdens het kaas maken of tijdens het melken van de koeien. Het idee werd uitgewerkt en voetbbalvereniging "Vitesse" werd geboren.
 
Het eerste terrein waarop men speelde was ongeveer 25 meter breed en werd aan een zijde begrensd door de vaart en aan de andere zijde lag de spoorbaan. Dit veld werd afgekeurd.
 
Op 1 mei 1932 is toen VV Stolwijk opgericht. De openingswedstrijd bij de oprichting in 1932 werd gespeeld op een veld halverwege de Tentweg. De greppel, die twee stukken land van elkaar scheidden, gooide men dicht, zand er over, twee doelen er op en het voetbalveld was er.
 
Voetbal winter 1944-1945
 
De competitie 1944-1945 is niet gespeeld vanwege de oorlogsomstandigheden. Het zuiden van ons land was reeds voor een groot deel bevrijd, maar West-Nederland moest eerst nog een verschrikelijke hongerwinter mee maken. Ook de Stolwijkers kregen het moeilijk, maar dankzij de centrale keuken en de flessen melk van de boeren, kon het ergste worden voorkomen.
 
Voetbal rond 1950
 
Toen er nog geen sporthal, zwembad of tennisveld was, nam de voetbalvereniging een prominente plaats in bij het Stolwijkse sportgebeuren. De ouderen onder ons zullen zich het enerverende seizoen 1949-1950 in de Stolwijkse voetbalgeschiedenis nog wel herinneren. Rechtsbuiten Frans van der Klink was voor ons jongens een idool. Dat hij goed kon voetballen bleek wel uit het feit dat hij in mei 1950 kampioen werd met de vierdeklasser Stolwijk en in oktober van datzelfde jaar debuteerde in het Nederlands elftal. In die periode was hij overgestapt van Stolwijk naar eersteklasser Hermes DVS (Schiedam). Heel voetbalminnend Stolwijk was aan de radio gekluisterd toen Frans 25 minuten voor het einde inviel in "Oranje". Op latere beelden kon je hem zien spelen met het Amsterdams elftal tegen Real Madrid, met als directe tegenspeler de legendarische Gento.
 
Ook rechtsbuiten Thijs Verkaik maakte deel uit van het kampioenselftal in 1950. Hij werd met Gouda amateur-kampioen van Nederland in 1959-1960. Aan het einde van hun carrière keerden ze beiden terug "op het oude nest". In 1966 werd Thijs kampioen met het eerste elftal van VV Stolwijk en Frans met het tweede elftal.
 
alt

B sponsors

B sponsors

C sponsors

Copyright © 2018 Voetbal Vereniging Stolwijk | webdesign reclamebureau MMX

Joomla templates 1.7 free by Hostgator